KARD 7. – Félidő a pokolban – a Kormány két lépésben mattot kaphat

Representación-de-la-justicia

KARD 7.

FÉLIDŐ A POKOLBAN – a Kormány két lépésben mattot kaphat

(Alkotmány, választási törvény, átláthatóság, jogállam, korrupció visszaszorítása)

Időpont: 2016. április 9., szombat 10.00 – 14.00 óra

Helyszín: Selyemgombolyító Rendezvényház, 1033 Budapest, Miklós tér 1.

 

A kerekasztal felkért résztvevői:

 • Dr. Hack Péter, egyetemi docens, tanszékvezető
 • László Róbert, választási szakértő
 • Dr. Majtényi László, jogtudós, egyetemi tanár
 • Dr. Mellár Tamás, közgazdász, egyetemi tanár
 • Szentpéteri Nagy Richárd, politológus
 • Dr. Tóth Zoltán, jogász, választási szakértő
A beszélgetés moderátora: dr. Magyar György, ügyvéd
tablo_3

 

A rendezvény felvételről megtekinthető:


 

Program:

09.30 – 10.00 – Regisztráció
10.00 – 11.30 – Kerekasztal beszélgetés
11.30 – 12.00 – Interjúkészítési lehetőség / Szünet / Büfé
12.00 – 14.00 – Kérdések – válaszok – összegzés – zárszó

 

Selyemgombolyító Rendezvényház, 1033 Budapest, Miklós tér 1.

terkep

Megközelítés: A helyszín jól megközelíthető mind tömegközlekedéssel, mind személyautóval. A Szentendrei úton a 86-os, a 106-os és a 206-os buszok megállóitól, valamint az 1-es villamos és a szentendrei HÉV Szentlélek téri megállóitól csupán pár perc séta. A személygépkocsival érkezők számára az épület előtt és mögött is találhatóak parkolóhelyek.

4 Comments on "KARD 7. – Félidő a pokolban – a Kormány két lépésben mattot kaphat"

 1. Szubjektív nézőpontú beszámoló az eseményről:
  Szegedről, Budapestről és Pécsről többen ott voltunk a Választói Mozgalomból, amit ugye ennek a koncepciónak a keresztülvitelére hoztunk létre. A szegedi Horváth Sándor kiváló akciót valósított meg mindannyiunk közreműködésével: Kitűzőket készített “Választói mozgalom” felirattal és a mozgalom VM-es emblémájával. Ezt valamennyien kitűztük, beleértve Mellár Tamás professzort is, aki a pódiumbeszélgetés résztvevője volt.
  A pódiumbeszélgetés résztvevőinek többsége (tehát nem csak Tamás) a kettős választás koncepciójával szimpatizált. Én is hozzászóltam, néhány mondatban említést tettem a Választói Mozgalomról, majd kérdést intéztem a szintén a pódiumnál ülő Tóth Zoltán, nemzetközileg is ismert választási szakértőhöz és László Róbert, a Political Capital szakértőjéhez. A kérdésemben a két szakértő írásban képviselt, egymással szerintem homlokegyenest eltérő álláspontjával kapcsolatban kértem őket az eltérő nézetek kifejtésére. Arról van szó, hogy Tóth Zoltán szerint nálunk, ahol a választói akarat nem két, hanem több párt között oszlik meg, a jelenlegi, erősen aránytalan, (a jogi bikkfanyelven félrevezetően “többségi elvűnek” nevezett) választási rendszer nem felel meg a demokrácia kritériumainak, s annak csak egy arányos választási rendszer tudna megfelelni. Ezzel szemben László Róbert azt írta le a közelmúltban egy tanulmányában, hogy az arányos, vagy aránytalan rendszerű választás kérdése nálunk nem demokráciakritérium. Tóth Zoltán most is fenntartotta az álláspontját. László Róbert úgyszintén, bár mintha azt érzékeltette volna, hogy talán az arányosabb rendszer jobb lenne magyar viszonyok között, de ő az aránytalant is demokratikusnak tartja. Végül azt az érvet is felhozta a két rendszer összevetésével kapcsolatban, hogy az arányos választás ugyan árnyaltabban fejezi ki a nép akaratát, viszont a kormányozhatóság biztosítása miatt jobb az aránytalan (azaz a relatíve legtöbb szavazatot kapó jelöltnek aránytalanul lényegesen több mandátumot biztosító) választási rendszer. Ez utóbbi szempont pedig szintén fontos a választási rendszerek értékelésekor. Kisarkítva a kérdést, közbevetettem, hogy akkor itt most lényegében a demokrácia és az elitizmus értékei ütköznek, amit aztán László Róbert visszautasított.
  Hack Péter fontos megjegyzést tett a kérdéssel kapcsolatban: szerinte most, tehát a jelenlegi alkotmányos keretek megváltoztatása nélkül, nem szabad arányossá tenni a választási rendszert, mert az a mostani torz, demokráciahiányos rendszer bebetonozását segítené. Ebben nem volt vita, ez nyilvánvalóan így van. Ezért szorgalmazzuk a kettős választás koncepciója szerint először a jelenlegi, súlyosan aránytalan elvű választási törvény alapján tartandó választásra az összefogást az Orbán-rendszer ellen, majd egy nyertes választás után, a feltétlenül szükséges alkotmányos változások parlamenti elfogadása után kerülhetne csak sor arra, hogy a parlament feloszlassa magát, s egy új, arányos elvű választási rendszer alapján, szabadon dönthessenek a választók az új parlament összetételéről, azaz ott már mindenki nyugodtan szavazhatna a kedvenc pártjára, mert nem kellene félnie, hogy így elvész a szavazata. Ezen a “második választási fordulón” megválasztott parlament már hűen fogja tükrözni a választók akaratát és ez a parlament lesz az, amelyik majd rendes idejű, négy éves kormányzásra ad megbízást azoknak az erőknek, amelyekre együttesen a választók többsége szavazott.
  Tóth Zoltán a jelen helyzetben (tehát még az első, aránytalan rendszer szerinti választásra vonatkozóan) azt tartaná a választási törvény módosításával kapcsolatban értelmes követelésnek, hogy az egyéni választókörzetekben állítsák vissza a kétfordulós választást. (Valóban ez lenne jelen körülmények között a legigazságosabb megoldás.)
  A beszélgetésről az ATV felvételt is készített és a Kard Egyesület elnökének későbbi közlése szerint Hack Pétert be is hívták a stúdióba, ahol a mostani rendezvényről és annak témájáról, a kettős választásról is beszélni fog.
  Az összejövetel után a kardosok kérésére a jelenlévő Választói Mozgalom tagok (talán 6-8-an voltunk ott, Mellár Tamás nem, ő már ekkor elment) összeültek a Kard Egyesület tagjaival. Egy rövid beszélgetés után a kettős választásról Magyar György felvetésére a jelenlévők egyhangúan megszavazták, hogy a demoszos kezdeményezésű Választói Mozgalom és a Kard Egyesület együttműködik annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a kettős választás koncepció megvalósításáért. A Kard Egyesület vezetői megígérték azt is, hogy a következő, májusi Kard-konferencia szintén a kettős választásról fog szólni, hiszen még van sok-sok megvitatandó kérdés egy újabb, hasonló konferencia számára. Magyar kérte azt is, hogy nevezzünk meg néhány személyt, akiket mi javaslunk – akár magunk közül, akár külső szakértőként – a májusi pódiumbeszélgetésen való részvételre.
  Majtényi László most is, mint korábban – pl. a pécsi “kettős választás” fórumon – nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a Fideszt még a 2018-as választások előtt politikailag meg kell verni – méghozzá az utcán! – ahhoz, hogy esély legyen bármiféle hatalomváltásra a választáson. A kormánypártról ugyanis 2010 után egyértelműen kiderült, hogy képes szinte bármire, hogy eltorzítsa a választások eredményét. Ezzel a pódiumnál ülők valamennyien egyetértettek. Vita csak abban volt közöttük, hogy lehetséges-e már a 2018-as választási kampány előtt elérni a Fidesz-uralom olyan, végzetes meggyengülését, hogy Orbánék már ne legyenek képesek a választás befolyásolásával, vagy más módon a nép akarata ellenére tovább megőrizni a hatalmukat.
  Ez után még egy óbudai pizzériában tartottunk egy ad hoc VM-es megbeszélést. Ott mindenféle, a további teendőkkel kapcsolatos kérdés szóba került, amelyek – szerintem – egy folyamatos nyilvános Facebook-vita tárgyai lehetnek majd.
  Ennyi jutott eszembe az aznapi budapesti eseményekről hirtelenjében.
  Heindl Péter

 2. Kedves Mozgalmártársak!
  Helyzet van! Jó volt eddig, továbbra is szükséges, de mostantól már nagyon nem elegendő csak a Facebookra posztolni, cikkeket, kiáltványokat írni, “sub rosa” tanácskozni, vagy fórumokon a nyilvánosság előtt diskurálni egymással!
  Az MSZP szombaton, június 25-én tartja kongresszusát. Szanyi Tibor – az egyik elnökjelölt – levélben írta meg, hogy reményei szerint a kongresszus arról is dönt: az MSZP önállóan indul a következő választáson. Szél Bernadett, az LMP társelnöke a napokban hasonló döntést helyezett kilátásba. Ez azt jelenti, hogy sem a 2010 előtti kormányzásban részes, sem az azt elutasító legjelentősebb ellenzéki parlamenti párt nem akar szembenézni azzal a helyzettel, hogy ebben a választási rendszerben külön-külön lehetetlen megbuktatni az Orbán-rendszert. Tudjuk, megbuktatni csak egy közös rendszerbuktató listán és jelöltekkel lehetne őket, amely csak és kizárólag a rendszerbuktatásról, és nem a közös 4 éves kormányzásról szól, hogy valamennyi, az Orbán-rendszer megbuktatását egyaránt igenlő szavazó fenntartás nélkül támogathassa a közös jelölteket. Azzal, ugye, hogy ki-ki a saját ízlése szerinti pártot és jelöltet már a rendszerbuktatás után néhány héttel megtartandó új választáson választhat a parlamentbe, mely második választási “fordulón” már arányos a választási rendszer és minden polgár szavazhat külön-külön a kedvenc pártjára.
  A két legnagyobb, önállóan a parlamentbe jutott párt azt készül deklarálni kimondva-kimondatlanul, hogy 2018 után is az Orbán-rendszer “díszellenzékeként” kíván politizálni, azaz hogy eszükbe sincs megbuktatni ezt a rendszert. Aki demokratának érzi magát, az nem hagyhatja ezt szó nélkül.
  Most kell kimennünk az utcára! A héten – legkésőbb pénteken – minden jelentősebb település MSZP irodája előtt tüntetést kell szerintem tartanunk transzparensekkel, röplapokkal, “ordibátorral”. Szombaton pedig a kongresszus helyszínén kell összegyűlnünk minél többen, és ott kell demonstrálnunk. A médiát is mozgósítanunk kell, hogy legyen nyilvánvaló: ha egyenlőre még nem talán nem is sokan mennek ezért az utcára, de igenis vannak, és demonstrációról demonstrációra egyre többen lesznek, akik nem fogadják el, hogy az ellenzék továbbra is “aláfeküdni” készül az Orbán-rendszernek! Aztán persze ugyanilyen demonstrációkat kell szerveznük az LMP-s irodák előtt is, és más parlamenti pártok irodája előtt is. Mi több, a Fidesz iroda előtt is, követelve az arányos választási törvényt, és a demokratikus jogaink helyreállítását. (Ellenük persze felhozva mindazt a bűnt is, amelyet az eddig “illiberális”, jogfosztó kormányzásuk alatt lopással, korrupcióval és mindenféle önkényes elnyomó hatalmi intézkedéssel a saját népük ellen elkövettek országos, és helyi szinten.)
  Szóval itt az idő, el köll ezt most kezdeni, tovább nem várhatunk! Szerintem. 🙂
  Heindl Péter

 3. Tegnap nagyon jó kis performance-szerű demonstrációt tartottunk Pécsett, az MSZP iroda előtt “Matt két lépésben!” címmel. (A Facebook eseményoldal is ezzel a címmel található meg.) Állítólag ma a hírtévé részletesen tudósít róla az MSZP kongresszusáról szóló híradásában. A címet tehát “elloptuk ” a KARD-rendezvény alcíméből. olyan jónak tartottuk. Úgyhogy kösz! 🙂

 4. Lehozták a Hírtévében a riportot a szoci iroda előtti performance-ról a “két lépéses matt” koncepció érdekében! http://hirtv.hu/ahirtvhirei/sorsdonto-szombat-ele-neznek-a-szocialistak-1348890

Leave a comment

Your email address will not be published.


*