Somos András beszéde – 2016. március 15. Hősök tere

12803995_982183998515981_1309150855_n

Kedves honfitársaim: demokrata polgárok és NERtársak! Magyarország megosztott. Nem mi osztottuk meg, minket osztottak meg. Ami megosztott minket, az az aktuális, primitív kormánypropaganda, amelyik csak ellenségben tud gondolkozni. Ez lehet képzelt külső ellenség mint a migránsok – illetve abszurd módon akár az EU, amihez amúgy tartozni szeretnénk, és tartozunk is. Vagy lehet mondvacsinált belső ellenség, mint például a gonosz multik, a baloldaliak vagy a liberálisok. Ezekben a Fidesz-féle ellenségekben csak egy közös van: hogy nem léteznek. Mármint ellenségként. A kormány kerítést épít, és egyszerre uszít a baloldal és a menekültek ellen. Pedig a menekültkérdést az EU-val együttműködve kellene a helyén kezelni. Nem Orbán védte meg az országot, hiszen nem igazán találni olyan naiv menekültet, aki itt akar maradni – hiszen már sokszázezren elmenekültek innen olyanok is, akik itt születtek. Ezek a riogatások csak arra valók, hogy az emberek ne gondolkozzanak, hanem érzelmi választ adjanak. Ugyanis ha többen kezdenek el gondolkozni a valós problémáinkon: a gazdaság helyzetén, a milliárdos mutyikon, az oktatáson és az egészségügyön, a szociális háló helyett éhbérért végzett megalázó közmunkán, akkor Orbánék mehetnek vissza a balettbe ugrálni, mint a patkányok a Macskafogóban. Igaz, hogy a Fidesz kezében van a média túlnyomó része – de te vakon hiszel a propagandának, vagy látod a valóságot is? Elegünk van a stadionmániából, a demagóg hazugságokból és a diktatórikus mutyikormányból! Elegünk van belőle, hogy Magyarország csak a kormányszlogenekben teljesít jobban.
Tudjátok hogy lehet röviden összefoglalni, hogy nem tetszik a rendszer? Úgy, hogy Orbán takarodj!

Nem újabb forradalomra van szükség, hanem egyszerűen arra, hogy kiálljunk magunkért és kiálljunk egymásért is! Van egy rossz hírem: a valós demokrácia nem a 4 évenkénti, ígérgetésen alapuló királyválasztás. A demokrácia az melós dolog: működtetni kell, részt kell benne venni. Ne legyünk passzívak: gondolkozzunk, mondjuk el a véleményünket és cselekedjünk! Tegyünk érte! Nem rögtön Orbánt kell megdönteni, az illúzió, lépésről lépésre kell haladni. Először is ügyekért kell kiállni. Ki kell állni az egészségügyért Sándor Mária mellett, ki kell állni a diktatúratörvény ellen Bokros Lajos mellett, ki kell állni a tanszabadságért és gyermekeink jövőjéért
Pukli István mellett. Ki kell állni civilként a demokrácia mellett és ki kell állni szabad emberként a civil mozgalmak mellett! Nincs Megváltó, ne várd mástól a megoldást! Oldjuk meg együtt, cselekedjünk!

Azt szokták mondani, hogy az ellenzék esélytelen – pedig ez nem igaz. A jelenlegi, magukat ellenzékinek mondó parlamenti pártok esélytelenek így, ebben a formában. Pedig a Fidesz legyőzhető! Csak nem úgy, ahogy eddig csinálták. Felesleges a parlamentben tiltakozni az üres széksoroknak, a Fideszt ez úgysem hatja meg. Értelmetlen a hangzatos „közlemények” kiadása is, mert a perspektívátlanságban a saját híveken kívül a kutyát nem érdekli most az eszmei hablaty. Az önjáró pártok esélytelenek. Nem politikai marketinget kell csinálni, mert azt a Habony-művek már kimaxolta. Nem ígérgetni, hanem cselekedni kell! Nem az emberek felett, hanem az emberekkel együtt kell politizálni! Ha az ellenzék nem tud valós, érdemi alternatívát kidolgozni a hangzatos szövegek helyett, akkor nem fognak nyerni 2018-ban sem. A Fidesz ellen lehet nyerni – de ezt csak valós alternatívákkal és helyi összefogással lehet megcsinálni, dumákkal és politikai alkukkal nem. Nem maradhatunk következmények nélküli ország, elég volt a felelőtlen politizálásból! Felelős, számon kérhető politikai szereplőkre van szükség!

Ma sokan a normál munkából sem tudnak megélni, akiknek pedig ez sem jut, azok nyomorognak itt Európa közepén, a XXI. században. Nem arra van szükségünk, hogy Orbán a várban pöffeszkedjen, nem stadionokra van szükségünk, nem budapesti Olimpiára van szükségünk – nekünk egy élhető Magyarországra van szükségünk! Te döntesz: hagyjuk hogy Orbánék azt csináljanak ami éppen eszükbe jut? Neked tetszik a rendszer?

A Fidesz folyton harcol képzelt ellenségek ellen. Viszont a Fidesszel ellentétben mi békét akarunk, Európához akarunk tartozni. Fogjunk össze – ne valami ellen, hanem valamiért! Legyen nálunk is demokrácia és béke – hiszen az EU-ban az van. Tegyünk érte!

Álljunk ki a diákokkal és a pedagógusokkal, a jövőnkért! És utána se maradjunk otthon, ha jogos tiltakozás van legyünk szolidárisak, tiltakozzunk mi is!

Be the first to comment on "Somos András beszéde – 2016. március 15. Hősök tere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*