Tolerancia vagy ál-tolerancia? Szabad-e párbeszédet kezdeményezni a Jobbikkal, Fidesz-szel, MSZP-vel, DK-val stb.?

bal_vs_jobb

A KARD Egyesület állásfoglalása

Sokan kívánnak keresztre feszíteni minket vagy ignorálni a rendezvényünket azért, mert a kerekasztalra olyan személyeket és pártokat is meghívtunk, akik szerintük nem kívánatosak egy demokratikus rendezvényen. Ez a jelenlegi rendezvény nem a kormány/rendszer leváltásáról szól, hanem egy országos (sőt világméretű) probléma megbeszéléséről. Kulturált európaiként úgy gondoljuk, az a természetes, ha meghallgatjuk minden oldal véleményét. Nyilvánvaló, hogy ha a rendszer leváltása lesz a téma, akkor azokat fogjuk meghívni a megbeszélésre, akikkel partnerként szeretnénk együttműködni.

A KARD több szálon indítja meg a tevékenységét, rendezvényeink célja, hogy országunk égető, mindenkit érintő társadalmi problémáit pártok és civilek együttes részvételével megvitassuk, teret engedve a közös gondolkodásnak, s kizárva a kirekesztés minden formáját. Olyan kérdésekkel és problémákkal foglalkozunk, amelyekre együtt kell válaszokat és megoldást találnunk!

Ezen témák egyike a menekült kérdés, amely jelenleg az ország egyik legakutabb problémája. Ezért lett meghívott minden párt és több civil szervezet is. Emellett tervezzük jó néhány más téma megbeszélését, valamint a többi szál beindítását is.

Nem értünk egyet azzal az ál-demokrata hozzáállással, hogy kirekesztjük a kirekesztőket és azokat, akiknek más a véleménye, mint nekünk, mert ezzel ugyanolyanokká válunk, mint ők. A megbeszélés során nem az a cél, hogy kirakjunk három egyetértő embert (bár már néha az is kérdés, hogy van-e ennyi), hanem az, hogy egy témát minden oldaláról megvizsgáljunk. Ha akarjuk, ha nem, ez a kerekasztal a mai Magyarország kicsiben. És attól, hogy nem veszünk tudomást a többiekről, még léteznek. Ezért tartjuk fontosnak, hogy legyenek olyan érveink, amelyek megmutatják az embereknek, melyik a helyes út és melyik a helytelen. Sajnos – ha tetszik nekünk, ha nem – ezeket a pártokat a magyar polgárok választották be a Parlamentbe, ahol döntéshozó helyzetbe kerültek. Így egy országos témáról szóló beszélgetés nem lenne kerek egyik párt nélkül sem, hiszen az ország egy hányadának a nézeteit képviselik.

A vita kulturált mederben, moderátorral zajlik majd, és kiderül, hogy ki szenved verbális vereséget, valamint az is, hogy kinek a véleményével tudunk majd azonosulni.

 

Dr. Magyar György és Dr. Katona Andrea

 

dr. Magyar György nyilatkozata a Klubrádióban

3 Comments on "Tolerancia vagy ál-tolerancia? Szabad-e párbeszédet kezdeményezni a Jobbikkal, Fidesz-szel, MSZP-vel, DK-val stb.?"

  1. Ligeti györgy | 2015-10-02 at 14:55 | Válasz

    “Tevékenységünk fontos területe, a mára mesterségesen kialakított megosztottság csökkentése, az érdekcsoportok közötti árkok betemetésének elkezdése. Épeszű ember nem gondolhatja, hogy egy akármekkora párt és hívei képesek az ország, a nép egésze helyett előrelépni, erőt felmutatni, hatékonyan képviselni az ország valós érdekeit. Ezt a célt a különböző, az együttműködésben érdekelt összes erő párbeszéde során kialakított, nemzeti minimumcélok elfogadásával látjuk elérhetőnek, mindenféle előzetes címkézés, kirekesztés, feltételek szabása nélkül, a demokrácia elfogadásának bázisán.”
    Az idézet az Európai Magyarok Közössége fb. oldal egyik posztjából való. Látható, hogy a párbeszéd megkezdése nélkül nem lesz az országban előrelépés. Azt is látni kell, hogy egymás értékeinek elismerése, ezek közelítése csak kölcsönösség alapján fog működni.

  2. Akos Martin | 2016-03-19 at 08:49 | Válasz

    Van e facebook oldaluk kedves KARD? Egyetertek a kezdemenyezesukkel. Remelem hogy sikerrel jarnak. Udvozlettel

Leave a comment

Your email address will not be published.


*